Aνακοινώσεις

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΚΑΤΑΝΟΜΗ 3ης Δόσης

Το υπουργείο εσωτερικών εκταμίευσε σήμερα την τρίτη δόση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μοναδων
Αυτη ανέρχεται σε 21.400.000. Οι 2 προηγούμενες δόσεις ήταν 20.000.000 η καθεμιά ,όμως σε αυτη περιλαμβάνονται και τα έξοδα για σχολικούς τροχονομους για το 1 εξάμηνο του 2013!!
Επίσης υπολογίζετε ότι στα ταμεία των δήμων τα χρήματα θα μπουν σε καμιά δεκαριά μέρες,


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 30 Αυγούστου 2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Πρωτ.: 34466
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝ. & ΑΝΑΠΤ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Τ.Α


 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α. Κατανέμουμε, από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο
Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο "Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για
κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών", ποσό 21.400.000,00 € σε όλους τους
Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα.
Στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη της δαπάνης για την
υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου, για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σημειώνεται ότι για τους Δήμους Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Αχαρνών, Λέρου και Καρύστου, η
χρηματοδότηση αφορά και στο διάστημα από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2012.

ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 27.127,7
 ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 104.614,14
ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 34.260,05
 ΝΕΜΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 13.540,39 
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 34.430,96 
ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 47.294,56

48ωρη απεργία σε όλο το Δημόσιο Τομέα, Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013



Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά τη σημερινή, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013, προγραμματισμένη συνεδρίασή του, έλαβε απόφαση για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενάντια στην πολιτική των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων που υλοποιεί ευλαβικά η Κυβέρνηση, καθοδηγούμενη από την Τρόικα, με στόχο τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των δομών του Κοινωνικού Κράτους.
Συγκεκριμένα, το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε παρατεταμένες, πολύμορφες, συγκρουσιακές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν:
1. Εβδομάδα δράσης απεργιακών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013.
2. 48ωρη απεργία σε όλο το Δημόσιο Τομέα, Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013. Στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση θα επιδιώξουμε, ύστερα από συνεννόηση με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς, με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, να διευρύνουμε τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις και με τη δική τους συμμετοχή.
3. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Δευτέρα 16 έως Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εργαζομένων να αποφασίσουν -μέσα από Γενικές Συνελεύσεις- συλλαλητήρια και άλλες μορφές κινητοποιήσεων και να προτείνουν για την παραπέρα πορεία του απεργιακού αγώνα.
4. Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνεδριάσει από κοινού, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών, για εκτίμηση των μέχρι τότε εξελίξεων, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα διαρκείας,  στο Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που θα συνέλθει σε συνεδρίαση το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013.



ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε. www.paremvasis.gr Οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας αποτελούν ένα δίκτυο αυτόνομων, ανεξάρτητων, αγωνιστικών ομάδων




www.paremvasis.gr                                                                                                                           Σάββατο, 30 Αυγούστου  2013


Ποιοι και γιατί αποκαλούν τις Παρεμβάσεις κομματική παράταξη ;
Εδώ καράβια χάνονται…
Στις τελευταίες δυο ανακοινώσεις της για τη συγκρότηση προεδρείου στη ΔΟΕ, η ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ, αποκαλεί δυο φορές τις Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις «Παρεμβάσεις – ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ενώ δεν χρησιμοποιεί αντίστοιχους χαρακτηρισμούς για τη ΔΑΚΕ, την ΕΣΑΚ και την ΕΡΑ ούτε φυσικά για την ίδια την ΠΑΣΚ. Μέσα στην καταιγίδα της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής επέλασης το τελευταίο πράγμα που θα μας ενδιέφερε θα ήταν να ασχοληθούμε με τους καημούς, τις λασπολογίες και τους κρυφούς πόθους της ηγεσίας της ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ.

Ωστόσο ένα πρόσφατο αντίστοιχο δημοσίευμα σε ημερήσια εφημερίδα που σταθερά στηρίζει τις κυβερνήσεις των μνημονίων δίνει άλλες διαστάσεις στο ζήτημα (βλ. ΕΘΝΟΣ, 28/8/2013, «Σχέδιο επιστράτευσης πριν…κλείσουν τα σχολεία»). Η δημόσια εικόνα που καλλιεργείται από τα μνημονιακά μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας που λειτουργούν στο συγκεκριμένο ζήτημα παράλληλα και ταυτόσημα με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό έχει πολύ βαθύτερες επιδιώξεις από τα μικροκομματικά παιχνίδια,  και τους ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς της ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ. Στοχεύουν στη σπίλωση και κοινωνική απομόνωση του εκπαιδευτικού κινήματος και την ταύτιση αγώνων, κινημάτων και συλλογικοτήτων με την ταμπέλα της κομματικής υποκίνησης : η απεργία διαρκείας που κυοφορείται στους κόλπους της εκπαίδευσης δεν είναι επιλογή των ίδιων των εκπαιδευτικών αλλά του συνδικάτου τους και πίσω από αυτό, των κομματικών δυνάμεων, άρα εντάσσεται στα πλαίσια του κομματικού παιχνιδιού που για μια ακόμα φορά σε κρίσιμες στιγμές απειλεί το κοινωνικό σύνολο !

Επομένως, οφείλουμε να μιλήσουμε : απευθυνόμενοι όμως στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και ευρύτερα στους εργαζόμενους και όχι απέναντι στον κομματικό συνδικαλισμό, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα κυβερνητικά ΜΜΕ.

το ανεξάρτητο αγωνιστικό ρεύμα και ο κατεστημένος συνδικαλισμός

Οι Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας αποτελούν ένα δίκτυο αυτόνομων, ανεξάρτητων, αγωνιστικών ομάδων - κινήσεων που συγκροτούνται και λειτουργούν σε επίπεδο συλλόγων με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό - κυβερνητικό - κομματικό συνδικαλισμό. Στις ομάδες – κινήσεις που συγκροτούνται σε επίπεδο συλλόγων συμμετέχουν ανένταχτοι εκπαιδευτικοί αλλά και εκπαιδευτικοί που είναι οργανωμένοι ή έχουν μια πολιτική σχέση με οργανώσεις της αριστεράς, πολιτικές συλλογικότητες του ευρύτερου αντικαπιταλιστικού χώρου, οικολογικές ομάδες κλπ. Είναι δικαίωμα κάθε μέλους των Παρεμβάσεων να συμμετέχει ή να μην συμμετέχει σε πολιτικές οργανώσεις, να κατεβαίνει υποψήφιος/α στις εκλογές ή να μην ψηφίζει καθόλου. Ποτέ δεν κρύψαμε τη ριζοσπαστική, ταξική πολιτικοσυνδικαλιστική μας φυσιογνωμία ή το γεγονός ότι εμπνεόμαστε από τις ιδέες του αντικαπιταλισμού, της κοινωνικής χειραφέτησης, της κριτικής ριζοσπαστικής παιδαγωγικής. Ωστόσο ένα πράγμα ξεκαθαρίσαμε από την αρχή της συγκρότησής μας. Οι Παρεμβάσεις δεν αποτελούν τη συνδικαλιστική έκφραση/προέκταση κάποιου κόμματος ή κάποιων κομμάτων, δεν δημιουργήθηκαν ως προϊόν συμφωνίας πολιτικών οργανώσεων, δεν ελέγχονται από κανέναν, ανήκουν μόνο στα μέλη τους που δρουν σε περιβάλλον ισότητας και πολιτικής αυτονομίας. Αυτή η φυσιογνωμία των Παρεμβάσεων που δημιούργησε μια νέα πολιτική κουλτούρα ριζοσπαστικής συσπείρωσης και ενότητας αγωνιστών ενόχλησε πολλούς γιατί έμπρακτα αμφισβήτησε παραδοσιακούς τρόπους πολιτικής και συνδικαλιστικής λειτουργίας. Κατανοούμε επίσης ότι οι κομματικές παρατάξεις επιχείρησαν να βρουν βολικές ερμηνείες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ακόμα : «είναι μια ομάδα αναπληρωτών», «πρόκειται για ανεμομαζώματα, σύντομα θα διαλυθούν», «είναι αριστεριστές», κλπ. Στην παρούσα φάση, η χρέωση στις Παρεμβάσεις κομματικού φορέα, η προσπάθεια να τους κολλήσουν την ετικέτα μιας ακόμα κομματικής παράταξης έχει δυο στόχους : 

α. Να χτυπηθεί η άκρως ενοχλητική ιδέα ενός συνδικαλισμού αυτόνομου και ανεξάρτητου
β. Να κατηγορηθούν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ως κομματικά υποκινούμενες και επομένως να εμπεδωθεί στο κοινωνικό σώμα η άποψη ότι εξυπηρετούν κομματικά παιχνίδια και συμφέροντα
είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα !

Ποιοι μιλάνε :

  • Αυτοί που ήταν σταθερά χειροκροτητές και κλακαδόροι των υπουργών στα συνέδρια της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ
  • Αυτοί που οργάνωναν πανηγυρικές συνεδριάσεις και παρελάσεις κομματαρχών και πολιτικάντηδων στα συνέδρια της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ
  • Αυτοί που κουβαλούσαν στις ΓΣ του κλάδου υπουργούς, βουλευτές, κομματάρχες, καθοδηγητές, γραμματείς και φαρισαίους
  • Αυτοί που οργάνωναν ολομέλειες των παρατάξεών τους συνεδριάζοντας μαζί με τον εκάστοτε υπουργό παιδείας ή τον υπεύθυνο παιδείας του κόμματος τους
  • Αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΟΕ από τις οποίες προέρχονται πρώην βουλευτές κυβερνητικών κομμάτων, κομματικά μεγαλοστελέχη, περιφερειάρχες, προϊστάμενοι, διευθυντές εκπαίδευσης, κλπ.
Ο κατεστημένος, κυβερνητικός, κομματικός συνδικαλισμός, γραφειοκρατικός και κρατικοδίαιτος και το συνδικαλιστικό του προσωπικό, πάει πολύ να εγκαλούν τις Παρεμβάσεις για…κομματικό συνδικαλισμό 

Βεβαίως, οι Παρεμβάσεις ενοχλούν τα κομματικά/κυβερνητικά συνδικαλιστικά ιερατεία αφού :
  • Αμφισβήτησαν τα ιερά και τα όσια του κρατικοδίαιτου, κομματικού, κατεστημένου συνδικαλισμού και ιδιαίτερα των κυβερνητικών του εκδοχών.
  • Έθεσαν εδώ και δεκαετίες τις βάσεις για ένα συνδικαλισμό με αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό που στηρίζεται στην αυτοοργάνωση, την πολιτική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων
  • Έριξαν την προηγούμενη σχολική χρονιά το σύνθημα για την ανατροπή του κυβερνητικού συνδικαλισμού και το υπηρέτησαν με συνέπεια.

Στις τελευταίες ΓΣ και αρχαιρεσίες του κλάδου ο κυβερνητικός συνδικαλισμός δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα αλλά δεν ανατράπηκε. Διέσωσε οριακά την κυριαρχία του. Ωστόσο, οι ημέρες της θριαμβευτικής παντοκρατορίας της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Ο καθένας μπορεί να αυτοαποκαλείται και να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί. Ωστόσο, ούτε οι μεταμορφώσεις ούτε οι μεταμφιέσεις θα διασώσουν το επαγγελματικό συνδικαλιστικό προσωπικό από τη βαθύτατη στρατηγική κρίση που έχει περιέλθει.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΟΣΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙς 5-9-2013

ΘΕΜΑ:  Παρουσία  εκπ/κών κλάδων ΠΕ70 και ΠΕ60 κατά την έναρξη του σχολικού έτους

Όσοι εκπαιδευτικοί Α/θμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ70 Δασκάλων και ΠΕ60 Νηπιαγωγών έχουν υποβάλει αίτηση απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, με δεδομένο ότι το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει για τις αποσπάσεις τους τη Δευτέρα 2-9-2013 και την Τρίτη 3-9-2013, επειδή οι κλάδοι αυτοί δεν εμπλέκονται στη διαδικασία των μετατάξεων, οφείλουν να παρουσιαστούν στην οργανική τους θέση ή στη θέση που θα αποσπαστούν αντί της 2-9-2013 στις 5-9-2013.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ!!!

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Συγκροτήθηκε σήμερα, 27-8-2013, σε σώμα το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες  της 25ης Ιουνίου 2013, ως εξής :

Πρόεδρος

:

Κόκκινος Χαράλαμπος

6974750407
Τηλ.2103312793
Αντιπρόεδρος

Μαντάς Κομνηνός
6974750598
2103233662
Fax:2103219653
Γενικός Γραμματέας - Υπεύθυνος Εκδόσεων 
:

Κικινής Θανάσης  

Τηλ/fax: 2103255576
6974114103
Ταμίας -  Υπεύθυνος Τύπου και Δημ. Σχέσεων -Υπεύθυνος Υλικού & Βιβλιοθήκης
:

Οικονόμου Τριαντάφυλλος

Τηλ/fax: 2103312795
6973425944  6973425944 
Ειδικός Γραμματέας
:

Πετράκης Σταύρος

Τηλ/ Fax:2103312791,
6973832828
Οργανωτικός Γραμματέας
:

Φασφαλής Νίκος

Τηλ/Fax:2103242171
6975303105
Μέλη
:
Αγαπητός Θανάσης
Τηλ.2103228891
6975308409
Μέλη : Νικολάρας Γιάννης
Τηλ. 2103242144 
6974750410 
:

 Δριμάλα Θεοδώρα

Τηλ: 2103313717 
6983117770
Fax:2103245836
:

Ζορμπάς Αχιλλέας

Τηλ:2103313717

6937191457
:

Καλόγηρος Νίκος

Τηλ: 6974661244
ΑΠΟ  ΤΗ  Δ.Ο.Ε. 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μετατάξεις: Θα παρανομήσει, τελικά, το Υ.ΠΑΙ.Θ.;

Δημητρακόπουλος Γιώργος
 
Πρόεδρος του Συλλόγου της Νίκαιας
 

Μετατάξεις: Θα παρανομήσει, τελικά, το Υ.ΠΑΙ.Θ.;
Ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας και αναμένεται (τις προσεχείς ημέρες) η Υπουργική Απόφαση με την έκδοση των αποτελεσμάτων, αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα παρά την έκδοση του ενημερωτικού σημειώματος από την πλευρά του Υ.ΠΑΙ.Θ… Το δελτίο τύπου που εξέδωσε όχι μόνο δεν έλυσε τις απορίες των συναδέλφων αλλά σε κάποιες περιπτώσεις συσκότισε περαιτέρω το θολό - ούτως ή άλλως - τοπίο των υποχρεωτικών μετατάξεων. Με το παρόν σημείωμα θα επιχειρήσουμε εκ νέου, την ύστατη στιγμή, να τοποθετηθούμε - με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – για τη διαδικασία των μετατάξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη…   
1.    Με ποια διαδικασία θα μεταταχθούν οι συνάδελφοι στην Π.Ε.;
Έχουμε αναδείξει και σε άλλα σημειώματά μας τόσο την προχειρότητα με την οποία προχωρεί η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων αλλά και προβληματισμούς που εγείρονται για τη νομιμότητα συγκεκριμένων ενεργειών από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.. Σταχυολογούμε εδώ τις αιτιάσεις μας:
Α) Μετατάξεις δίχως τη σύμπραξη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων!
Η Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. «απαλλάχθηκε» (για το σχολικό έτος 2013-2014) από τις διατάξεις του Ν. 3848/10, σύμφωνα με τις οποίες τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ γνωμοδοτούν για τα κενά και τις υπεραριθμίες των εκπαιδευτικών, ψηφίζοντας διάταξη όπου η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον Υπουργό, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού (άρθρο 82, παρ. 11 του Ν. 4172/13). Όπως είναι φανερό αυτή η διάταξη αφορά μόνο στον ποσοτικό προσδιορισμό των κενών και των υπεραριθμιών και όχι στη διαδικασία που ακολουθείται κατά τις διοικητικές πράξεις που απαιτούνται στις υπηρεσιακές μεταβολές  (π.χ. μετατάξεις).
Σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/07): «Μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση άλλου κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου Υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αντίστοιχα, επιτρέπεται είτε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας (σ.σ. υποχρεωτικές μετατάξεις) είτε μετά από αίτηση του υπαλλήλου, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του κλάδου στον οποίο μετατάσσεται (άρθρο 69, παρ. 1).
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών απαιτείται γνωμοδότηση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (άρθρα 17 και 18 του Π.Δτος 1/2003).
Αλήθεια, πώς η Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. αντιπαρέρχεται τις συγκεκριμένες διατάξεις; Είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για την αναστάτωση που θα προκληθεί στα σχολεία αν οι εκπαιδευτικοί προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια; Είναι δυνατόν στη σημερινή οικονομική συγκυρία να ωθούνται οι εργαζόμενοι σε τέτοιες κινήσεις για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους; Τι θέλει να αποφύγει ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία; Μήπως τον έλεγχο που (οφείλουν να) ασκούν τα Αιρετά Μέλη των Συμβουλίων;
Β)  Με ποιον αξιολογικό πίνακα θα γίνουν οι μετατάξεις στην Π.Ε.;
Παραθέτουμε τη διάταξη που καθορίζει τη διαδικασία:
«…με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που υποχρεωτικά μετατάσσονται στις οριζόμενες στην ίδια απόφαση κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις εκπαιδευτικού ή διοικητικού προσωπικού, συναφούς ή μη κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με το βαθμό και το Μ.Κ. που κατέχουν, σε υπηρεσίες ή φορείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων κενών ή κενούμενων, εφόσον δεν υπάρχουν, οργανικών θέσεων της αυτής ανώτερης ή και κατώτερης κατηγορίας. Με την ίδια απόφαση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν σχετική αίτηση προτίμησης. Επί των αιτηθέντων εκπαιδευτικών συντάσσεται αξιολογικός πίνακας κατάταξης με βάση τα κάτωθι κριτήρια: α) συνολική προϋπηρεσία, β) οικογενειακοί λόγοι, γ) συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν, δ) κατοχή επιπλέον πτυχίου, ε) κατοχή μεταπτυχιακού και στ) κατοχή διδακτορικού. Ο συνολικός υπολογισμός των μορίων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η κατοχή κάθε επιπλέον πτυχίου ΑΕΙ αποτιμάται με 5 μονάδες, κάθε μεταπτυχιακού με 7 μονάδες και κάθε διδακτορικού με 14 μονάδες. Με βάση την κατάταξη στον ανωτέρω αξιολογικό πίνακα, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι εκπαιδευτικοί μετατάσσονται υποχρεωτικά» (άρθρο 82, παρ. 11 του Ν. 4172/13, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 73 του Ν. 4174/13).
Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάταξης κατατάσσονται σε ενιαίο πίνακα (με ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια) και μετατάσσονται σύμφωνα με τις δηλωθείσες προτιμήσεις τους. Εγείρεται, λοιπόν, προβληματισμός για το αν έχει νομική βάση αυτό που αναγράφεται στο δελτίο τύπου του Υ.ΠΑΙ.Θ. ότι, δηλαδή, προηγούνται οι εκπαιδευτικοί της ίδιας Διεύθυνσης, έπονται οι ανήκοντες στην ίδια Περιφερειακή Διεύθυνση και ακολουθούν οι εκτός αυτής. Μπορεί να είναι αυτή η πολιτική βούληση του Υ.ΠΑΙ.Θ., αλλά έπρεπε να εκφραστεί ρητά στο ως άνω νομοθέτημα και, πάντως, με δελτίο τύπου δεν τροποποιείται ο προαναφερόμενη διάταξη!
2.    Οργανικά ή λειτουργικά τα κενά στην Π.Ε.;
Εκ του περισσού η διευκρίνιση από το Υ.ΠΑΙ.Θ., καθότι οι διορισμοί και οι μετατάξεις γίνονται μόνο σε νομοθετημένες οργανικές θέσεις. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι οι οργανικές θέσεις νοούνται αφηρημένες και κάθε συνάδελφος που διορίζεται ή μετατάσσεται καταλαμβάνει μία από το σύνολο των οργανικών θέσεων της χώρας που αντιστοιχούν σε αυτή την Κατηγορία και τον Κλάδο/Ειδικότητα. Οι συνάδελφοι, λοιπόν, που θα μεταταχθούν στην Π.Ε., θα καταλάβουν οργανικές θέσεις τοποθετούμενοι προσωρινά σε σχολικές μονάδες για τη φετινή σχολική χρονιά (2013-2014) και οριστικά την επόμενη σχολική χρονιά.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο υπάλληλος αποκτά την - αφηρημένη - οργανική θέση με το διορισμό ή τη μετάταξη ενώ την υπηρεσιακή θέση με την τοποθέτηση ή τη μετάθεση. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό που δεν διευκρίνισε και δεν δεσμεύτηκε το Υ.ΠΑΙ.Θ είναι για το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία με εθνικούς πόρους - αν όχι με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ - των σχολείων με ΕΑΕΠ και μετά το 2015. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν στρατιές υπεραρίθμων (στις συγκεκριμένες ειδικότητες) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αυτή τη φορά.
3.   Ποιες επιπτώσεις έχει στους συναδέλφους ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων, όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω;
Αναδείξαμε και σε προηγούμενο σημείωμά μας τις συνέπειες που έχει η διαδικασία αυτή στους συναδέλφους των ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών, Μουσικής) που υπηρετούν με οργανική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επικεντρωνόμαστε σε αυτούς τους συναδέλφους που είχαν υποβάλει αίτηση μετάθεσης από Περιοχή σε Περιοχή τον περασμένο Νοέμβριο και δεν ικανοποιήθηκαν, καθώς και σε όσους παρέμειναν στη Διάθεση των κατά τόπους ΠΥΣΠΕ.  
Α) Μεταθέσεις από Περιοχή σε Περιοχή
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν είχαν νομοθετηθεί εγκαίρως οι οργανικές θέσεις τότε ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια στις παραπάνω ειδικότητες και είχαν αιτηθεί μετάθεση θα είχε μετακινηθεί στον τόπο προτίμησής του, κάτι που άλλωστε είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Η καθυστέρηση αυτή αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και δεν είναι δυνατόν να καταβάλλουν για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Από τη στιγμή, όμως που - έστω και καθυστερημένα - το Υ.ΠΑΙ.Θ. αποφάσισε να συστήσει νέες οργανικές, τότε οφείλει να δώσει τη δυνατότητα της μετάθεσης σε αυτούς τους συναδέλφους. Η διαδικασία αυτή δεν είναι χρονοβόρα, αφού τα μόρια των συναδέλφων είναι περασμένα στο σύστημα και το μόνο που μένει είναι να «τρέξει» το πρόγραμμα των μεταθέσεων!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι συμπληρωματικές μεταθέσεις από Περιοχή σε Περιοχή δεν επηρεάζουν το συνολικό αριθμό των μετατάξεων από τη Δευτεροβάθμια αλλά μεταβάλλουν μόνο τον αριθμό ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Β) Συνάδελφοι που τελούν στη Διάθεση των ΠΥΣΠΕ
Το ίδιο σκεπτικό, αναλογικά, ισχύει και για τους συναδέλφους των προαναφερόμενων ειδικοτήτων που παρέμειναν στη Διάθεση των ΠΥΣΠΕ. 
4.    Αντί επιλόγου…
Τελειώνοντας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μόνο φήμες αυτά που ακούστηκαν για κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων στην Π.Ε. σε αντιστάθμισμα των μετατάξεων από τη Δευτεροβάθμια. Εκεί, στη ΔΟΕ, υπάρχει κανείς;
Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Δημήτρης Γληνός-Αλληλεγγύη και φιλανθρωπία



 Αναδημοσιεύουμε από το tvxs  Ένα επίκαιρο κείμενο του Δημήτρη Γληνού, μοναδικού και προοδευτικού παιδαγωγού, υπέρμαχου του δημοτικισμού και κορυφαίας πνευματικής προσωπικότητας της Ελλάδας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, που γράφτηκε το 1932, χρονιά της επίσημης πτώχευσης της Ελλάδας



«Μέσα σ’ αυτή τη φοβερή στιγμή της παγκόσμιας κρίσης πλήθυνε το κακό, που ήτανε πάντα πολύ, μεγάλωσε η αθλιότητα των απαθλιωμένων ανθρώπων. Ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο μικροεπαγγελματίας, ο υπάλληλος ζούνε μέσα σε μια αδιάκοπη αγωνία. Από τη μια βλέπουνε το πενιχρό τους μεροδούλι να γίνεται κάθε μέρα λιγότερο, τη στιγμή που όλα ακριβαίνουν, ή βλέπουνε τα λιγοστά προϊόντα του ολόχρονου μόχθου τους να μένουν απούλητα ή να πουλιούνται σε τιμές εξευτελιστικές. Από την άλλη, κάθε μέρα κρούει την πόρτα τους το σκιάχτρο της αναδουλειάς με τη συντρόφισσά της, την πείνα. Και σ’ όσα σπίτια μπει μέσα το μεγάλο κακό ρημάζουνε πια.

Άγριος πόλεμος κοινωνικός έχει ξεσπάσει και οι πεινασμένοι διεκδικώντας τα πιο απλά δικαιώματά τους στη ζωή, γίνονται θύματα κι από τούτη την πλευρά. Μα απ’ όλους τους κυνηγημένους και τους απόκληρους τα τραγικότερα θύματα είναι τα παιδιά. Το παιδί του προλετάριου, το παιδί του φτωχού αγρότη, το εργαζόμενο παιδί, το παιδί του βιοπαλαιστή ήτανε πάντα σε θέση σκληρή και μειονεκτική. Μα τώρα έγινε πια η μοίρα του αβάσταχτη. Η φτωχή μάνα, που είναι υποχρεωμένη να δουλεύει από την αυγή ως τη νύχτα μακριά από το σπίτι της, αφήνει τα παιδιά της ολημερίς στο έλεος του δρόμου., του διαβάτη και της γειτόνισσας, τ’ αφήνει να κυλιούνται στη λάσπη και στο χώμα για να τους φέρει το βράδυ λίγο ψωμί, χωρίς να προφταίνει και χωρίς να μπορεί ούτε μια ματιά να τους ρίξει, σκοτωμένη καθώς είναι από την κούραση.
Κι αν η μάνα μένει στο σπίτι, πού να προφτάσει ο πατέρας ν’ αντικρίσει το έξοδο για τα παιδιά με το μικρό του μεροκάματο. Κι αν δεν έχει δουλειά ούτε η μάνα ούτε ο πατέρας, γιατί είναι άνεργος ή απεργός; Ξυπολυσιά και αρρώστια και πείνα και κρύο και ακαθαρσία και αμορφωσιά και βούρκος και βάσανα σωματικά και κόλαση ψυχική, είναι η μοίρα των φτωχών παιδιών. Διπλή και τριπλή εκμετάλλευση, ξύλο και εξαθλίωση και εξαχρείωση γεμάτη είναι η ζωή του εργαζόμενου παιδιού. Το πικρότερο κατακάθι της προλεταριακής δυστυχίας αυτά το πίνουν, το μαρτυρικό στεφάνι αυτά το φορούν. Τα φτωχά παιδιά είναι των σκλάβων οι σκλάβοι, των πεινασμένων οι πεινασμένοι, των παγωμένων οι παγωμένοι, των άρρωστων οι άρρωστοι, των απόκληρων οι απόκληροι. Αυτά μπαίνουνε στην κόλαση με το πρώτο αντίκρισμα της ζωής. Την ηλικία της χαράς, της ξενοιασιάς και του γέλιου αυτά δεν τη γνωρίζουν.

Απέναντι στην απέραντη τούτη τραγωδία, που πλημμυρίζει τα σκοτεινά υπόγεια και τις υγρές αυλές μέσα στις πολιτείες, τα χαμόσπιτα των συνοικισμών και τις καλύβες της αγροτιάς σ’ όλη τη χώρα, η βοήθεια που η επίσημη και ιδιωτική φιλανθρωπία καταπιάνεται να δώσει δεν είναι ούτε σα σταγόνα νερού σε φλογισμένο καμίνι. Τα ελατήριά της άλλως τε δεν είναι καθαρά. Για να υπάρχει της χρειάζεται να υπάρχουνε θύματα. Ο φτωχός εργαζόμενος λαός που είναι το θύμα, και τα παιδιά που είναι διπλά θύματα, πρέπει να ζητήσουνε και να βρούνε τη βοήθεια και την απολύτρωση από τον ίδιο τον εαυτό τους.

Δεν πρέπει να περιμένουν τη σωτηρία τους από την άλλη πλευρά. Και του πιο αδύνατου η δύναμη διπλασιάζεται, όταν ενώσει τη λιγοστή του μπόρεση με την προσπάθεια των συντρόφων του. Όταν ο εργάτης , ο αγρότης, ο φτωχός εργαζόμενος λαός νιώσει μιαν ολοκληρωτική αλληλεγγύη να τον ενώνει με όλους τους συντρόφους του στη δυστυχία και μέσα στα σύνορα της χώρας κι όξω απ’ αυτή σ’ όλες τις χώρες της γης, και όταν κινηθεί ομόψυχα και ολόψυχα να βοηθήσει τον εαυτό του και τους άλλους, τότε θα βρει το δρόμο της ανακούφισης και της σωτηρίας. Αλληλεγγύη των δυστυχισμένων! Να το σύνθημα μιας καινούργιας δράσης, που μπορεί να φέρει τα πιο χειροπιαστά αποτελέσματα. Αλληλεγγύη οργανωμένη, ενεργητική ζωντανή, θετική και έμπρακτη, είναι ο πρώτος όρος της σωτηρίας.

Η εργατική τάξη, το πιο συνειδητό και το πιο οργανωμένο κομμάτι του εργαζόμενου λαού, πρέπει να βαδίσει πρώτη το δρόμο αυτό στην ολότητά της, απάνω από τα κόμματα και κάθε πολιτική διαίρεση.
Αλληλεγγύη και ενότητα. Και μαζί με τον εργαζόμενο φτωχό λαό πρέπει να βαδίσουν όσοι νιώθουν τον εαυτό τους αλληλέγγυο με κείνους, που αγωνίζονται για την απολύτρωση, όσοι νιώθουν και όσοι πονούν. Ελάτε να βοηθήσουμε τα παιδιά! Ελάτε να οργανώσουμε την αλληλεγγύη σε τούτο τον τομέα. Να βοηθήσουμε το ξύπνημα και τη συνειδητοποίηση της αλληλεγγύης, να βοηθήσουμε να φανερωθεί έμπρακτα στο πρόβλημα του φτωχού παιδιού. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων κάνει θάματα. Μα και το πιο μικρό βήμα που μπορεί να γίνει απάνω σε τούτο το σωστό δρόμο, θα έχει τεράστια σημασία. Γιατί θα ξυπνήσει τη συνείδηση του σκοτεινού δρόμου σε χιλιάδες χιλιάδων ανθρώπους. Όσοι μπορούν, όσοι θέλουν, όσοι νιώθουν, ας κινηθούν. Τώρα είναι η στιγμή. Κάθε μέρα που περνάει θέτει τα προβλήματα οξύτερα και επιτακτικότερα. Ο αγώνας για τα δικαιώματα του παιδιού του εργαζόμενου λαού είναι ένας ευγενικός αγώνας.

Άς έρθουνε μαζί μας, όσοι θέλουνε να προσφέρουνε και τις πιο μικρές υπηρεσίες στο μεγάλο τούτο έργο. Η βοήθειά τους θα είναι πολύτιμη. Μια οργανωτική επιτροπή πρέπει να πάρει στα χέρια της το ζήτημα αμέσως. Μια εντατική δουλειά πρέπει ν’ αρχίσει, που θα ξυπνήσει, θα φωτίσει θα κινητοποιήσει μάζες και που πριν απ’ όλα θα διοργανώσει έμπρακτη αλληλεγγύη, θα δώσει άμεση βοήθεια για το παιδί.

Ας γράψουνε σε μένα, όσοι επιθυμούν να συνεργαστούν στην «Παιδική Βοήθεια»

Αθήνα, Δεκέμβρης 1932
Δημήτρης Γληνός