Aνακοινώσεις

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ογκώδες και ειρηνικό συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Egnatia Post ΜΙΛΤΟΣ ΤΡΟΥΜΠΑΛΟΣ

Με συνθήματα όπως «Στις Δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες, όχι τα ΜΑΤ και οι εταιρείες» και πανό που ανέγραφαν «Η κυβέρνηση διατάζει τη βία στις Σκουριές, η Διεθνής Αμνηστία την καταδικάζει, τι δεν καταλαβαίνεις;», την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ογκώδες, ειρηνικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους «αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής που υφίστανται την κρατική τρομοκρατία» στην Μεγάλη Παναγία.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων συγκεντρώθηκε νωρίς το πρωί στην Ιερισσό και από εκεί μία τεράστια αυτοκινητοπομπή κινήθηκε προς τη Μεγάλη Παναγιά. Η πομπή σταμάτησε αρκετές φορές στο δρόμο εξαιτίας ελέγχων σε μπλόκο της αστυνομίας, ενδιάμεσα των δύο χωριών. Μάλιστα, έγιναν προσαγωγές δύο ατόμων, οι οποίοι μετά από περίπου δύο ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, κυρίως κάτοικοι από τα χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής όπως την Αμουλιανή, τον Άγιο Νικόλαο, τα Νέα Ρόδα, τα Ορμύλια και την Ολυμπιάδα. Τουλάχιστον τρία λεωφορεία με διαδηλωτές ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και ένα από την Αθήνα, ενώ διαδηλωτές ήρθαν και από τη Θράκη
.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, επιτροπές κατοίκων Χαλκιδικής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Κατερίνα Ιγγλέζη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης Αττικής και το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι

Πολλοί ήταν αυτοί που ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί στη Μεγάλη Παναγιά, προκειμένου να απευθύνουν χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 3.000. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι συλλόγων και κομμάτων, ιερωμένοι της περιοχής, αλλά και προσαχθέντες ή συλληφθέντες που εκ νέου κατήγγειλαν την αστυνομική βία που, όπως είπαν, υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής τις τελευταίες ημέρες.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, και όχι μόνο, τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού. Ο παραλογισμός που αποκαλούν ανάπτυξη δημιουργεί πρόσκαιρες θέσεις εργασίας ενώ καταστρέφει χιλιάδες άλλες εφ' όρου ζωής. Η οικονομία της Χαλκιδικής βασίζεται στον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία, που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την υποτιθέμενη αναπτυξιακή επένδυσης», ανέφεραν οι επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
«Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία είναι κοινός. Όσοι αυτοδιοικητικοί αντιτάσσονται στα συμφέροντα του λαού, δεν έχουν θέση στην τοπική κοινωνία που τους εξέλεξε και πρέπει να παραιτηθούν», τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε περίπου στις 15.00 χωρίς να πραγματοποιηθεί πορεία. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Αγώνα στο Δημοτικό Θέατρο της Μεγάλης Παναγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: