Aνακοινώσεις

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

H «Αυτόνομη Θύρα 10» στο πλευρό της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής



Οι αλλεπάλληλοι αγώνες της «Αυτόνομης Θύρας 10» τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την φιλανθρωπική της δράση, αλλά και αυτό που εκφράζει ο ΗΡΑΚΛΗΣ στο πέρασμα των 104 ετών της ιστορίας του, έχουν δώσει την απαραίτητη ώθηση στον σύλλογο, ώστε να ξεπεράσει τα αθλητικά όρια και να μετατραπεί σε  ένα κοινωνικό κίνημα στο οποίο θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκφράσει άφοβα τις απόψεις του, να συνταχθεί με αυτό και να διεκδικήσει τα δικαιώματα που η τρόικα και οι πολιτικοί της χώρας του έχουν αφαιρέσει. 
 Στο πλαίσιο αυτό, ο σύνδεσμος αναλαμβάνει άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία και στέκεται στο πλάι των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.  Για όσους δεν γνωρίζουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του σωματείου εργατοϋπαλλήλων του εργοστασίου (biom-metal.blogspot.gr)…«οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αγωνιζόμαστε για να περάσει το εργοστάσιο από τα χέρια του κεφαλαίου στα χέρια των εργαζομένων!
 Απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας με μεγάλα προβλήματα επιβίωσης αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε μια πολύ δυναμική επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και με ανορθωμένο το ανάστημα απέναντι στη λαίλαπα του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου!
Αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε πως αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το φαινόμενο της αυτοδιαχείρισης εργοστασίων που αφέθηκαν στην τύχη τους ελέω της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια πέρασαν στα χέρια των εργαζομένων, εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Αργεντινή, στο διάστημα που η τελευταία μαστίζονταν από παρόμοια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα. 
 Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες μέρες, τους εργαζόμενους επισκέφθηκε ο εκπρόσωπος των αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων στην Αργεντινή, Ερνέστο Λάλο Παρέτ, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε: «Δεν είναι εύκολο να περάσουμε από ένα μοντέλο εργασίας που κάποιος μας λέει τι να κάνουμε σε ένα άλλο που εμείς οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, να γίνουμε δηλαδή εμείς οι δημιουργοί της μοίρας μας. 
Στην Αργεντινή, όπως και στη Ελλάδα, είναι συχνό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να μην συζητούν μεταξύ τους, να θεωρούν ότι η άποψή τους δεν είναι σημαντική. Έτσι, ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να δουλέψουμε όλοι μαζί σε έναν καινούριο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής που σε πολλές περιπτώσεις σήμαινε ότι έπρεπε να αλλάξουμε τα πάντα στο εργοστάσιο.
Στην αρχή υπήρχαν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το αν το πείραμα θα πετύχει. Οι εργαζόμενοι, όμως. γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι σε κατάσταση κρίσης. όπου η καθεστηκυία τάξη είναι και η ίδια σε κρίση και αδυνατεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να παράξει πλούτο, δεν υπήρξε διάθεση από την πλευρά της να αντιταχθεί στην προσπάθειά αυτή και να προχωρήσει σε διαδικασίες έξωσης των εργαζομένων από τα εργοστάσια. «Είναι αυτό που λέτε και εσείς "Αν δεν μπορείτε εσείς μπορούμε εμείς". Σε αυτό το σύνθημα βρίσκεται το διακύβευμα και το μόνο που μπορείς να κάνεις για αυτό είναι να ρισκάρεις».

 «Θέλουμε να δουλέψουμε εμείς το εργοστάσιο» 
 Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟ-ΜΕΤΑΛ (και φίλος του Ηρακλή), μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή της «Αυτόνομης Θύρας 10». 
 Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Βιομηχανική Μεταλλευτική ανήκει επί της ουσίας στη Φίλκεραμ – Τζόνσον η οποία κήρυξε πτώχευση, αλλά η δική μας εταιρεία ήταν επικερδής. Παρ’ όλα αυτά η ιδιοκτησία, την παράτησε. Από τότε έχουν περάσει 17 μηνές και δεν μας έχει δώσει ούτε ένα σημάδι. Δεν έχουμε πάρει, ούτε ευρώ. Μας ζήτησαν να υπογράψουμε απολύσεις χωρίς να πάρουμε λεφτά. 
 Να ξέρετε εμείς λειτουργούμε μόνο με γενικές συνελεύσεις και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μέρα-νύχτα στο εργοστάσιο προκειμένου να φυλάξουμε τα μηχανήματα. Μέσα από τις συνελεύσεις λοιπόν, οι άνθρωποι ωρίμασαν και κάπου εκεί έπεσε η ιδέα να το δουλέψουμε εμείς. Να κινηθούμε στο σύνθημα «αφού δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς». 
Το δικαστικό κομμάτι έχει προχωρήσει και μένει το πολιτικό. Ζητάμε ένα νομικό πλαίσιο από το υπουργείο ανάπτυξης. Μάλιστα ζητήσαμε και τις μετοχές από την ιδιοκτησία, αλλά δεν μας τις παρέδωσε. Εν’ ολίγοις αυτό που κάνουμε είναι το παν για να δουλέψουμε εμείς το εργοστάσιο. Για να μην χάσουμε την εργασία, να μην χάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Πρακτικά δηλαδή, σημαίνει ότι είμαστε 60-65 άτομα, παίρνουμε από μία μετοχή και συμμετέχουμε και στις αποφάσεις, αλλά και στην λειτουργία του». 

Οι εκδηλώσεις και η συναυλία στο Ιβανώφειο

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου στην εκπομπή της Αυτόνομης Θύρας 10, σύντομα η πρώτη κινητοποίηση θα αφορά ένα καραβάνι αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει την Πέμπτη (11/10) από την Αλεξανδρούπολη και την επομένη θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη, όπου εκτός από την πορεία που θα γίνει, θα διοργανωθεί και συναυλία στο Ιβανώφειο. Στη συνέχεια το Καραβάνι θα συνεχίσει και με ενδιάμεσες στάσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας (Βόλος, Χαλκίδα) θα φτάσει στην Αθήνα, προκειμένου να διοργανωθεί μία ακόμη συναυλία αυτή τη φορά στο Σύνταγμα. 
 Από την πλευρά τους οι οπαδοί του Ηρακλή, έχουν έρθει σε επαφή με την ΠΑΕ, ώστε να διοργανωθεί ένα φιλικό στήριξης με τους βετεράνους ποδοσφαιριστές της ομάδες, γεγονός που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. 
Στο μεταξύ αύριο (26/9) στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί, το μπλοκ της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής θα συγκεντρωθεί στην Καμάρα από τις 10.30 π.μ. Ραντεβού εκεί λοιπόν…





Δεν υπάρχουν σχόλια: