Aνακοινώσεις

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Το Υπουργείο Παιδείας πάγωσε όλεςτις αποφάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.


Την Παρασκευή 1η Ιουνίου το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με την υπηρεσιακή Υπουργό Παιδείας για τρέχοντα ζητήματα. Είναι γνωστό ότι δεν έχει τη δυνατότητα νομοθέτησης κι έτσι η συζήτηση είχε περισσότερο θεωρητικό χαρακτήρα. Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις Πανελλήνιες υποστήριξε ότι η μεν επιτροπή είχε οριστεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και αφετέρου δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στο έργο της ΚΕΓΕ. Της επισημάναμε ότι εκτός των λαθών που εντοπίστηκαν στη Φυσική και στη Βιολογία ένα βασικό πρόβλημα είναι η δυσκολία των θεμάτων που σαφώς δημιουργούν δυο τεράστια προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι αυτά τα θέματα δεν απευθύνονται σε μαθητές που έχουν διδαχτεί την ύλη του συγκεκριμένου αναλυτικού προγράμματος κάτω από τις συνθήκες λειτουργίας του σημερινού σχολείου (μαθητές ανά τμήμα, προηγούμενες γνώσεις βάσει του αναλυτικού προγράμματος, ώρες και συνθήκες διδασκαλίας καθώς για παράδειγμα η Βιολογία γενικής παιδείας είναι μονόωρο μάθημα και διδάσκεται από κοινού σε μαθητές όλων των επιλογών κλπ), δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες πιστοποίησης των αναγκαίων γνώσεων για να προχωρήσουν σε ανώτερο επίπεδο (εξυπηρετούν μόνο τον ανταγωνισμό και τη βαθμολογική διαφοροποίηση των μαθητών για την κατάταξη τους στις σχολές) και κυρίως εξυπηρετούν τα σχέδια για αποτροπή των μαθητών με βίαιο τρόπο να παρακολουθήσουν το γενικό λύκειο, εξωθώντας τους στην εγκατάλειψη του σχολείου ή στον προσανατολισμό τους σε άλλες κατευθύνσεις (τεχνικό σχολείο ή εκτός δημοσίου). Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών (και κυρίως των ανέργων) οικογενειών και μετά την κατάργηση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα σχολεία αδυνατούν να ανταγωνιστούν με ίσους όρους (ποτέ δεν συνέβαινε αλλά όχι τόσο άνισα εφέτος). Πράγμα που οδηγεί σε βάθεμα της ταξικότητας την εκπαίδευση  και σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες την επόμενη χρονιά. Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί πλήρως τη διακηρυγμένη θέληση για εφαρμογή του "νέου σχολείου” της κατάρτισης κλπ.

Η Υπουργός δήλωσε τη συμπάθεια της αλλά και την αδυναμία της να παρέμβει.

Της τέθηκε το ζήτημα για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και μας διαβεβαίωσε ότι προωθεί από τώρα την αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος και την ένταξη όλων των προσλήψεων με τη διαδικασία των αναπληρωτών από το Σεπτέμβρη.

Μας διαβεβαίωσε ότι ήδη έχουν μπει χρήματα για την άμεση πληρωμή των συναδέλφων που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Στην έντονη διαμαρτυρία μας και την καταγγελία για την αλλαγή του χρονικού ορίου για τις συνταξιοδοτήσεις (στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου όπου επιφέρει την απώλεια συνταξιοδοτικού χρόνου για πολλούς συναδέλφους) μας απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί είναι νόμος και δεν μπορεί να παρέμβει.

Στην καταγγελία μας για το ότι στη διαδικασία των αποσπάσεων μπήκαν λάθρα κατηγορίες που προτάσσονται όπως των συζύγων εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία! μας απάντησε ότι βγήκε νόμος και δεν μπορεί να παρέμβει.

Αυτό που κατάφερε, μας είπε, είναι να αποδεσμεύσει τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις εκπαιδευτικών από το απαγορευτικό λόγω εκλογών και προχωράει στις διαδικασίες.

Επίσης ότι πάγωσε όλες τις αποφάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.


Της ζητήσαμε να δοθεί δικαίωμα στους νεοδιόριστους με ένα χρόνο υπηρεσίας να κάνουν αίτηση για απόσπαση (έχουμε τη γενική θέση για έναν χρόνο μόνο στην οργανική) αλλά μας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπερβεί το νόμο.

Για τα βιβλία μας είπε ότι ήδη τυπώνονται το 60% αυτών και μέσα στον Ιούλιο θα διανεμηθούν ενώ για τα υπόλοιπα 40% περιμένει την έγκριση των συμβάσεων και ότι θα διανεμηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Της ζητήσαμε να παγώσει την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων για τα γενικά και τεχνικά λύκεια, να μη καταργήσει τα μαθήματα πολιτικών επιστημών κλπ αλλά μας απάντησε ότι δεν έχει το δικαίωμα.
 Παύλος Αντωνόπουλος
Εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων
Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: