Aνακοινώσεις

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη και Βασίλη Μουλόπουλου


     
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Επίδομα των Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή στην Εκπαίδευση
Σε ερώτησή μας της 22/12/2012 θέταμε το ζήτημα της καταβολής Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στους εργαζομένους της Ειδικής Αγωγής στην Εκπαίδευση.
Οι εργαζόμενοι αυτοί και, συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής, οι Εργαζόμενοι σε Τμήματα Ένταξης και το Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό των ΚΔΑΥ (ΚΕΔΔΥ), έπαιρναν, μέχρι τις 27/10/2011, το Επίδομα Ειδικής Αγωγής, οριζόμενο από το άρθρο 8, πργρ. 12, εδάφιο β' του Ν. 3205/2003 και τις Υπουργικές Αποφάσεις με αριθμό 27922/Γ6/03-04-2007, 28911/Γ6/03-04-2007 και 28915/Γ6/03-04-2007. Το επίδομα αυτό (195 ευρώ μεικτά, που κατέληξε μετά τις περικοπές της τελευταίας διετίας στα 90 ευρώ καθαρά), καταργήθηκε από τον πολυνόμο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» (Ν.4024/ΦΕΚ 226, τχ. Α’ /27-10-2011), επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση των εργαζομένων της Ειδικής Αγωγής.
Ωστόσο, ο προαναφερθείς πολυνόμος δίνει τη δυνατότητα καταβολής Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, εφόσον συμφωνήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και εφόσον εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) εντός εξαμήνου από την ψήφιση του νόμου (μέχρι την 27/4/2012).
Με δεδομένα ότι:
-        Η Ειδική Αγωγή, κλάδος της δημόσιας εκπαίδευσης εξαιρετικά σημαντικός αλλά ανεπτυγμένος αντιστρόφως ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, κινδυνεύει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της μνημονιακής πολιτικής για τη μείωση των δημοσίων δαπανών.  
-        Οι εργαζόμενοι στις δομές της Ειδικής Αγωγής στην Εκπαίδευση καθημερινά μοχθούν για την εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρίες και των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ενισχύοντας με την προσφορά τους την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ώστε να ανταποκρίνεται στην Αρχή των Ίσων Ευκαιριών στην Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. 
-        Σε συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας τόσο με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής όσο και με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας –που στηρίζουν το αίτημα των εργαζομένων της Ειδικής Αγωγής στην Εκπαίδευση– η πρώην Υπουργός κα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «βλέπει το θέμα θετικά».
-        Στην ερώτησή μας, της 22/12/2012, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε πως για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού πρέπει να εκδοθεί Κ.Υ.Α., αλλά δεν διευκρίνισε αν και πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση.

Ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:

1)     Θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην έκδοση Κοινής Διυπουργικής Απόφασης των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του αρμοδίου κατά περίπτωση Υπουργείου –εδώ Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων– που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως προβλέπεται από το προαναφερθέν α. 15, εντάσσοντας και τους εργαζόμενους Ειδικής Αγωγής στην Εκπαίδευση σε αυτό;
2)     Εν αναμονή της ΚΥΑ θα προχωρήσει ο Υπουργός Παιδείας στην έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου, βάσει της οποίας οι οικείες διευθύνσεις θα καταβάλλουν το επιπλέον ποσόν των 150 ευρώ μεικτών (όπως έχει προσδιοριστεί το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας από τον πολυνόμο) στους εργαζομένους της Ειδικής Αγωγής στην Εκπαίδευση, το οποίο αυτή τη στιγμή στερούνται, μέχρι την τελική ρύθμιση;

Οι ερωτώντες βουλευτές



Δεν υπάρχουν σχόλια: