Aνακοινώσεις

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Προφορική Λογοτεχνία και αφήγηση




Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή   


   Τα τελευταία, χρόνια, αναβιώνει και στην χώρα μας μια πανάρχαια τέχνη, η τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, η τέχνη του παραμυθά. Ο σύγχρονος παραμυθάς ή καλύτερα ιστορητής αφού μικρό μόνο μέρος του ρεπερτορίου του είναι τα μαγικά παραμύθια, είναι κατευθείαν απόγονος του Ομήρου και του Αισώπου, τελευταίος κρίκος μιας λαϊκής παράδοσης που προσαρμόζεται και παλεύει να επιβιώσει στον σύγχρονο αστικό πολιτισμό. Οι ιστορίες του προέρχονται από τον προφορικό πολιτισμό των Ελλήνων αλλά και άλλων λαών.
 
  Η τέχνη του στέκεται ανάμεσα στη λογοτεχνία και το θέατρο και συνδιάζεται με τη μουσική. Ο Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε στην Ελλάδα την αναβίωση της τέχνης του προφορικού λογοτέχνη και αφηγητή. Στις παραστάσεις του προσπαθεί να ανασυνθέσει την ψυχική επαφή που συνείχε την αφηγηματική κοινότητα των αποσπερίδων στα χωριά. Παράλληλα εμπνέεται από το κέφι, το χιούμορ και τη θυμοσοφία της ατμόσφαιρας των ελληνικών καφενείων αναζητώντας όμως πάντοτε την αφηγηματική σοφία του Ηρόδοτου και το επικό ύφος του Ομήρου.
 
  Μεγάλο μέρος του έργου του αφορά τις παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές εφαρμογές της παραδοσιακής και σύγχρονης αφήγησης.


ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ!
http://www.storytelling.gr/you-tube-vimeo/

Δεν υπάρχουν σχόλια: